Main menu:

Undersider for Samferdsel og reiseliv:

Du er her: Samferdsel og reiselivFerdsel og turismeHenrik Wergeland, også tindebestiger? Om førstebestigningen av Store Skagastølstind (Horgen 2008)

Henrik Wergeland, også tindebestiger? Om førstebestigningen av Store Skagastølstind (Horgen 2008)

Var Henrik Wergeland fyrstemann på Storen? Det vart hevda i eit avisoppslag i 1881. André Horgen tek i denne artikkelen føre seg rykta om at det skulle ha vore folk på toppen før Slingsby i 1876. Artikkelen er òg eit innlegg i debatten om Amund Lammers kunne ha vore på toppen alt i 1827.

Horgen er høgskulelektor i friluftslivsfag ved Høgskolen i Telemark. Hovudoppgåva hans var om Ferdselen på Jostedalsbreen 1740-1940. Fra naturliv til friluftsliv (1999).

pdf.gifLes artikkelen

| |

Kommentarar

Kommentar frå Arne Larsen
Tid: 17. desember 2008, 13:18

Meget interessant artikkel. Horgen nevner vel ikke at Dagbladets artikkel tok utgangspunkt i Mohns artikkel av samme år i DNT årboken. Mohn hevdet der at Wergeland muligens besteg Nordre så Dagbladet har, tradisjonen tro, smurt på litt.
Jeg har funnet en artikkel i Dagbladet fra 8 sept 1881 hvor Emanuel Mohn går i rette med Dagbladets artikkel. Han fremhever, i likhet med Heftye, det usannsynlige i Dagbladets påstand og hevder Storen ligger langt fra allfarvei, man må krysse en bre, være flere enn en person og kunne klatre. Han mener også en evt.bestigning ville etterlatt rykter og spor i lokalmiljøet.
Mohn tar også, i artikkelen, et oppgjør med Heftyes påstand at Storen var en annenrangs tind. Tonen er høflig og respektfull, men Mohn ønsker tydelig å sette Heftye på plass.
I et brev av 27 sept 1881 til Johan Ernst Sars er tonen en helt annen. Mohn beskriver her Heftye som en “sygeligt forfængelig nar” og som en “ualmindelig indskrænket person”.
Johan Ernst Sars(1835-1917) var, foruten turkameraten til Emanuel Mohn, bror til Mally som var gift med en av Amund Lammers sønner; Thorvald Lammers.
En annen av hans søsken var Eva Sars som ble gift med Fridtjof Nansen.

Skriv ein kommentar